Umami: az ötödik íz nyomában

Umami: az ötödik íz nyomában

Pályaorientáció | KSZC.HU | 2020-március-05 |

Különleges ételeken keresztül ismerkedtek meg az umamival, vagyis az alapvető édes, savanyú, sós és keserű mellett az úgynevezett „ötödik ízzel” a kaposvári szakácsdiákok. Béres Tamás mesterséf, kóstolással egybekötött látványfőzéssel mutatta be a Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulóinak, milyen alapanyagok felhasználásával idézhető elő ez az ízélmény.

Az umami, japán kifejezésből ered, jelentése: fenséges íz. A tudósok csak a kétezres években fedezték fel a szánkban található umami-receptorokat: olyan sejteket, amelyek érzékenyek a glutamátra. 1908-ban egy vegyész professzor, a kombu nevű tengeri algából nyerte ki először az umamit kiváltó nátrium-glutamátot. Azóta önálló termékként, mint ízfokozó komoly karriert futott be az élelmiszeriparban, gasztronómiában, a ma már E621-es számon futó nátrium-glutamát rengeteg készétel adalékanyaga. Bizonyos ételek viszont természetesen, mesterséges anyagok hozzáadása nélkül is, umamiban gazdagok, a távol-keleti konyhában is leginkább így van jelen. Megtalálható ugyanis a borsóban, a szárított shiitake gombámban, a füstölt halban, a pármai sonkában, a kéksajtban, a parmezánban, az érett paradicsomban, a szójaszószban, dióban vagy a szőlőben. Béres Tamás is izgalmas ételek kombinációjával mért csapást az ízlelőbimbókra; kezdésnek céklás lencsesalátát készített kecskesajttal, amit szarvasgombás tejfölös zellerkrémleves követett, sós citromkockákkal. Bemutatta a kávés paradicsomlekváros joghurtos csirkemell elkészítését is, majd sertéscsászárt tálalt, mangós bulgurral és kínai kellel. Desszertként pedig körte crumble-t kóstolhattak az egybegyűltek hibiszkuszhabbal és kobeba borssal. A látványos bemutató célja, a tanulói életpályaépítés és pályamotiváció volt.






Legutóbbi bejegyzések

Miniszteri elismerést kaptak a Kaposvári Szakképzési Centrum munkatársai

Miniszteri elismerést kap...

Eötvösös siker a Gépipari Klaszter pályázatán

Eötvösös siker a Gépipari...

Elismerő okleveleket vehettek át a KSZC munkatársai

Elismerő okleveleket vehe...

Főigazgatói köszöntő

Főigazgatói köszöntő...

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja

Magyar Arany Érdemkereszt...

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott az Ady oktatója

Magyar Ezüst Érdemkereszt...


Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (6 + 10) :