Szakmai konferenciát rendeztek a lemorzsolódásról

Szakmai konferenciát rendeztek a lemorzsolódásról

Rendezvényeink | KSZC.HU | 2020-február-25 |

Egy országos szintű problémáról, a lemorzsolódásról tartottak szakmai konferenciát a Lamping József Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában. A február 21-én tartott eseményen kiemelték, sok fiatal távozik úgy az iskolákból anélkül, hogy megfelelő szakképzettséget, készségeket szerezne. Ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy beépüljenek a munka világába. Elhangzott, azok a fiatalok, akik szakképzettség nélkül hagyják el az iskolát, fenyegetve vannak mind a munkanélküliség, mind a társadalmi kirekesztettség terén, így nem tudnak beilleszkedni.

A többi között a családi háttér és motiváció hiánya is oka lehet, hogy a lemorzsolódásra hajlamos diákok ott hagyják az iskolát – nyilatkozta Agócs Attila tagintézményvezető a Somogyi Hírlapnak. Hozzátette: az Építőipariban a diákok 25%-a hajlamos arra, hogy idő előtt befejezze a tanulást. Weimann Gáborné, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, minden iskolában más arányú a lemorzsolódás, akik gimnáziumba vagy szakgimnáziumba járnak azoknál alacsony mértékű, akik viszont szakközépiskolába vagy szakiskolába, azoknál nagyobb mértékű ez. Hangsúlyozta: ha időben érzékelik, hogy valaki szeretné elhagyni az iskolát, az részt vehet felzárkóztató foglalkozásokon is. Fontos, hogy legyen rendszeres kapcsolat a diák családjával, hogyha szükséges iskola pszichológus foglalkozhasson vele. Ha kell, akkor a különböző szociális háttérintézmények a családot figyelve gondoskodjanak róla. Weimann Gáborné kiemelte azt is, lényeges hogy az a diák, aki anyagi problémák miatt akarja elhagyni az iskolát, részesüljön önkormányzati támogatásban.

Az Oktatási Hivatal januári adatai szerint az elmúlt tanévben 9722 somogyi diákból 834-en nem fejezték be tanulmányaikat, ez a szám egy évvel korábban több volt. A szakemberek szerint a lemorzsolódást teljesen megszüntetni nem lehet, de minimálisra csökkenteni igen. A tapasztalatok szerint a lemorzsolódott diákok egy része később visszatér az iskolapadba. Ők általában felnőttképzés keretében fejezik be tanulmányaikat.

Forrás: Somogyi Hírlap






Legutóbbi bejegyzések

Miniszteri elismerést kaptak a Kaposvári Szakképzési Centrum munkatársai

Miniszteri elismerést kap...

Eötvösös siker a Gépipari Klaszter pályázatán

Eötvösös siker a Gépipari...

Elismerő okleveleket vehettek át a KSZC munkatársai

Elismerő okleveleket vehe...

Főigazgatói köszöntő

Főigazgatói köszöntő...

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja

Magyar Arany Érdemkereszt...

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott az Ady oktatója

Magyar Ezüst Érdemkereszt...


Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (1 + 10) :