HAT-15-07-0029

HAT-15-07-0029

HAT-15-07-0029 | KSZC.HU | 2016. június 30.

A program keretében meghirdetett pályázaton a Kaposvári Szakképzési Centrum Jálics Ernő Szakképző Iskolája olyan lehetőséget nyert a HAT-15-07-0029 számú projekttel, amely elősegítette az erdélyi magyarsággal kapcsolatos ismereteik bővülését, a magyarországi és külhoni fiatalok közötti kapcsolatok kialakulását, a két ország gasztronómiai sajátosságainak megismerését.

A 31 kadarkúti és a magyar tannyelvű kovásznai szakképző iskola, Kőrösi Csoma Sándor Liceum 40 tanulója az együttműködés keretében a határon túli partnerintézmény országában ÉS Magyarországon személyesen találkoztak. A szakmaiságot tekintve a vendéglátás területén cseréltek tapasztalatokat, s Erdélyi Gasztronómia és jeles napok határtalanul című recept- és hagyománygyűjtemény szerkesztettek együtt illetve az Orbaiszéki hagyományos ételrecept gyűjtemény készítése is közös munkával történt meg.

Persze a szakmai tevékenységek mellett tartalmas programokban is volt részük. Már az előkészítő órák keretében ráhangolódtak a rájuk váró feladatokra. Az első találkozás 2016. május 05-09. között Kovászna városában történt meg. A várakozással teli út után az elkövetkező napok tartalmas eseményekkel teltek, így végig nézhették a szörcsei vízi malom és a tamásfalvi szarvasmarha farm működését, igazi erdélyi szénen sütött kürtöskalács készítésében vehettek részt, s erdélyi alapanyagokból saját elképzelés alapján főzőversenyt rendeztek. Több kulturális esemény részesei is lehettek, megtekintették a zabolai Csángó Múzeumot illetve a Mikes kastélyt, a zágoni Mikes Kelemen Kultúrközpontot és a Mikes tölgyeket, a csomakőrösi Kőrösi Csoma Sándor szülőházát, munkásságát.

A második találkozásra 2016. 06. 02-06. között került sor Kadarkúton. A megkezdett gyűjtőmunka folytatásaként az Idősek Otthonával közösen szervezett kulturális műsor után elfeledett somogyi receptek gyűjtése és hagyományok felidézése történt. A következő napok során a környék nevezetességeivel ismerkedtek, a zsippói Madárpark és fűszerkert és a Szennai Skanzen nagy élményt jelentett számukra, helyi kézműves termékekkel és alapanyagokkal ismerkedtek a Petörkei falunapon, majd ellátogattak a festői szépségű Kaposvárra is. A búcsúesten hamisítatlan kadarkúti rétest kóstolhattak. Tartalmas, mély barátságok szövődtek, a búcsúzás az újra találkozás reményében zajlott. Azóta is folyamatos a kapcsolattartás, vannak fiatalok, akik már ismét meglátogatták egymást. A kapcsolat kiépítésében és a programok megvalósításában nagyon sok segítséget nyújtott Kadarkút város Önkormányzata és polgármestere, Karsai József.

Galéria:



Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (7 + 0) :