A szakma ismertetése

Kreatív ágazat 2 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.Az asztalos egy olyan faipari szakma, amelyet a hagyományos kézműves munka mellett a gépi technológia, a digitalizáció jellemez. Az asztalos különböző rendeltetésű és szerkezetű bútorok, nyílászárók és belsőépítészeti munkák elkészítését, szerelését, javítását és felújítását végzi.

Ajánlott minden fiatal számára, aki szeret alkotni, a fával dolgozni. Dolgozhat alkalmazottként, vagy vezetheti saját vállalkozását.

Intenzív képzés

A teljes tananyagot rövidebb képzési idő alatt sajátíthatják el a résztvevők. Egyes elméleti tananyagtartalmak feldolgozása önálló felkészülést igényel, távoktatási formában, oktatói irányítással.

Képzésről kizáró egészségügyi okok

Gyenge fejlettség és izomerő. A statikai rendszer jelentősebb anatómiai és funkcionális rendellenességei. Súlyos szívbetegség. Ingerképzési vagy ingerületvezetési zavar esetén a kardiológiai járóbeteg szakellátás orvosának javaslata szerint. Krónikus vesebetegségek. Krónikus légzőszervi megbetegedések. Halláscsökkenés. Epilepszia. Krónikus fülgyulladás. Idült bőrbetegség. Szemtekerezgés. 1,0–0,2; 0,9–0,3; 0,8–0,4; 0,7–0,5; 0,6–0,6-nál rosszabb látásélesség.

Általános tájékoztató

A felnőttek szakmai oktatásában részt vevő személlyel felnőttképzési szerződést kötünk. A szerződés tartalmazza a képzés jellemzőit, a szerződő felek jogait, kötelességeit. (Felnőttképzési szerződésminta)

Előzetes tudásfelmérés alapján, beszámítási lehetőséget biztosítunk.

Az induló képzés keretében a résztvevő felnőttképzési jogviszonyban áll a képző intézménnyel: a képzés időtartamára nem jár családi pótlék, társadalombiztosítási-, illetve árvaellátás, ösztöndíj.

Kompetenciaelvárás

Kreativitás, önállóság, precizitás, igényesség, megbízhatóság, problémamegoldó képesség, felelősségvállalás, fegyelmezettség, rugalmasság, csapatmunka.

A szakképzettséggel rendelkező asztalos

  • ellenőrzi a munkavégzés feltételeit, helyszíni méréseket végez
  • értelmezi a gyártási dokumentáció tartalmát és használja a szakmai alapfogalmakat
  • biztosítja és ellenőrzi a szükséges anyagokat és eszközöket
  • faipari, asztalosipari alapszerkezeteket készít, helyszíni szerelést végez
  • különböző funkciójú bútorokat (asztalok, ülő- és fekvő bútorok, szekrények, kiegészítő bútorok) készít, összeszerel, beszerel, felújít
  • ajtókat és ablakokat, lépcsőt, faburkolatokat, gyárt, beépít, javít
  • egyéb faipari és asztalosipari termékeket gyárt
  • működteti a munkavégzéshez szükséges gépeket, berendezéseket, mérőeszközöket
  • együttműködik a faipari- és társszakmák egyes területeinek képviselőivel, szakembereivel
Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (5 + 6) :