A szakma ismertetése

Mezőgazdaság ágazat 2 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A mezőgazdasági gépész a legkeresettebb mezőgazdasági szakmák egyike, amelyet a korszerű, robotizált mezőgazdasági gépek kezelése jellemez. A mezőgazdasági gépész előkészíti, beállítja és üzemelteti a mezőgazdaságban alkalmazott erő- és munkagépeket, önjáró betakarítógépeket, mezőgazdasági rakodógépeket. Feladatai között szerepel még a gépek karbantartása, üzemzavarok elhárítása és a gépek javításában történő közreműködés.

Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a mezőgazdaság, azon belül szeretne korszerű mezőgazdasági gépekkel dolgozni, azokat vezetni, üzemeltetni. A képzés ideje alatt mezőgazdasági gépek közúti vezetéséhez szükséges „T” kategóriás jogosítványt is szereznek a tanulók.

Intenzív képzés

A teljes tananyagot rövidebb képzési idő alatt sajátíthatják el a résztvevők. Egyes elméleti tananyagtartalmak feldolgozása önálló felkészülést igényel, távoktatási formában, oktatói irányítással.

Képzésről kizáró egészségügyi okok

Átlagon aluli fejlettség és izomerő. Statikai rendszer és a végtagok minden anatómiai és funkcionális rendellenségei. A szív és kerengési rendszer bármilyen idült betegsége vagy rendellensége. Krónikus légzőszervi betegségek. Krónikus gyomor bélrendszeri megbetegedések. Krónikus vesebetegségek. Idült májbetegségek. Epilepszia, ájulási hajlam, szédülékenység. Krónikus bőrbetegségek a kezén. Halláscsökkenés. Súlyos látászavar. Színtévesztés.

Általános tájékoztató

A felnőttek szakmai oktatásában részt vevő személlyel felnőttképzési szerződést kötünk. A szerződés tartalmazza a képzés jellemzőit, a szerződő felek jogait, kötelességeit. (Felnőttképzési szerződésminta)

Előzetes tudásfelmérés alapján, beszámítási lehetőséget biztosítunk.

Az induló képzés keretében a résztvevő felnőttképzési jogviszonyban áll a képző intézménnyel: a képzés időtartamára nem jár családi pótlék, társadalombiztosítási-, illetve árvaellátás, ösztöndíj.

Kompetenciaelvárás

Jó műszaki érzék, precíz munkavégzés, önálló döntéshozatal, jó mozgáskoordináció, kézügyesség.

A szakképzettséggel rendelkező mezőgazdasági gépész

- karbantartja a mezőgazdasági erő- és munkagépeket, gépészeti berendezéseket
- előkészíti a mezőgazdasági gépcsoportot, önjáró betakarítógépet, mezőgazdasági rakodógépet az előírt agrotechnikai követelmények szerinti feladatok ellátásához
- szakszerűen üzemelteti a mezőgazdasági gépeket, traktorokat, kombájnokat, rakodógépeket
- kezeli a precíziós gazdálkodást segítő elektronikai rendszereket
- elhárítja a mezőgazdasági gépek, gépészeti berendezések üzemzavarait
- közreműködik a mezőgazdasági erő- és munkagépek, gépészeti berendezések javításában.
Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (5 + 4) :