A szakma ismertetése

Kreatív ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. Választható szakmairányok: Női szabó szakmairány, Férfi szabó szakmairány. A divatszabó a szín és forma divatirányzatoknak megfelelő egyedi vagy konfekcionált öltözéket állít elő. Egyedi terméknél megrendeléstől az értékesítésig a gyártás teljes folyamatát alkalmazza. Iparban a konfekcionált termékek széles skáláját készíti.

Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a divat, az új öltözködési trendek kihívásai, szeretik a textíliákat és azokkal szívesen dolgoznak.

Képzésről kizáró egészségügyi okok

Végtagok azon nem kompenzálható rendellenességei, amelyek a munkavégzést akadályozzák. Súlyos szívbetegségek. Enyhébb szívbetegségnél, egyéb esetben a kardiológiai járóbeteg szakellátás orvosának javaslata szerint. Krónikus légzőszervi megbetegedés egyéni elbírálás szerint. Színtévesztés egyéni elbírálás szerint. 0,8-0,0; 0,7-0,1; 0,6-0,2; 0,5-0,3; 0,4-0,4-nél rosszabb látásélesség. Követelmény a jó közeli látás.

Általános tájékoztató

A képzés keretében a résztvevő tanulói jogviszonyban áll a képző intézménnyel, a képzés időtartamára minden tanulónak járó kedvezmény megilleti pl.: diákigazolvány, családi pótlék, társadalombiztosítási-, illetve árvaellátás.

Kompetenciaelvárás

Jó kézügyesség, esztétikai érzék, színlátás, szemmérték, kreativitás, digitalizáció iránti érdeklődés.

A szakképzettséggel rendelkező divatszabó

  • ismeri a gyártási folyamatot a megrendeléstől az értékesítésig
  • ismeri a női és a férfi ruházati termékek technológiai és műszaki előírásait és alkalmazza előállításuk technológiai fogásait
  • értelmezi és alkalmazza a műveleti utasításokat
  • ismeri gyártási műveletekhez szükséges gépeket, és alkalmazza azokat
  • ellenőrzi a gépbeállításokat minőségi, technológiai és munkavédelmi szempontokból, a minőségi előírásokat az alapanyagoknál és kellékeknél is, az elkészített terméket és a saját munkáját minőségi, méret, kivitelezési szempontokból
  • alkalmazza a digitális technológiákat
  • együttműködik a gyártási folyamatban tevékenykedő emberekkel
Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (7 + 6) :