A szakma ismertetése

Turizmus-vendéglátás ágazat 2 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen dolgozik, például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll-, vagy a la carte szakácsként.

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.

Képzésről kizáró egészségügyi okok

krónikus légzőszervi megbetegedések (pl. asztma). Epilepszia. Végtagok és gerinc elváltozásai egyéni elbírálás szerint (szakorvosi elbírálás alapján). Szív- és keringési rendszerbetegsége esetén cardiológiai szakellátás orvosának javaslata szerint. Bőrbetegségek egyéni elbírálás szerint. Csökkent látásélesség (szemészeti vizsgálati eredmény alapján, egyéni elbírálás).

Általános tájékoztató

A képzés keretében a résztvevő tanulói jogviszonyban áll a képző intézménnyel, a képzés időtartamára minden tanulónak járó kedvezmény megilleti pl.: diákigazolvány, családi pótlék, társadalombiztosítási-, illetve árvaellátás.

Kompetenciaelvárás

Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, jó kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, jó problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.

A szakképzettséggel rendelkező szakács

- a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével
- előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre
- árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva
- betartja és betartatja a HACCP szabályzatot
- anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért
- a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza
- képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.
Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (8 + 8) :