Naptár

Ajánlataink

Szigeti-Gyula - Erasmus+ 2016

Gyakorlat teszi a mestert, vagy Übung macht  den Meister - mondhatná  a Kaposvári SZC Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakképző Iskolájának  azon  húsz diákja, akik a 2015/2016-os tanévben az Erasmus+ Program keretében futó Szakmai gyakorlat Németországban című projektnek köszönhetően  lehetőséget  kaptak németországi szakmai tapasztalatszerzésre.

A szakképzés jelenlegi rendszerében a tanulók a képzési idő alatt folyamatosan részt vesznek szakmai gyakorlaton a tanév közben, illetve a tanév végén is. Ezt a kötelezettséget színesítette a németországi program, amely során a diákok Düsseldorfba és Kipfenbergbe látogattak két csoportban.

Az érettségire készülő diákokból álló első csoport Düsseldorfba és környékére utazott. A két hét alatt szakmai és kulturális programok sokasága várta őket.

Az intézménylátogatások révén általános képet kaptak a német egészségügyi szektor sajátosságairól, működéséről. A diákok jártak többek között anyaotthonban, pályaudvaron működő egyházi misszió területén (Bahnhofsmission), egészségügyi szakképző intézményekben, kórházakban, idősek otthonában, sőt még a duisburgi polgármester is vendégül látta a csapatot.

A gyerekek megismerték a német egészségügyi, szociális rendszer aktuális problémáit és az erre adott válaszokat egyaránt. Pozitív élményekkel tértek haza, hiszen a meglátogatott intézmények mindegyikében modern, korszerű eszközparkkal, rendkívül elhivatott szakemberekkel találkoztak. A tanulók számára szemléletformáló erővel bírt, hogy a dolgozók, az intézmények vezetői őszinte tisztelettel, az emberi méltóság maximális tiszteletben tartásával beszéltek az ápoltakról, gondozottakról, egyenrangú partnernek tekintették őket. 

A szakmai tapasztalatokat kulturális programok egészítették ki. A duisburgi állatkert delfinjei, a kölni dóm tornyából a kilátás, a kölni csokimúzeum, az esseni húsvéti vásár forgataga, a düsseldorfi sétálóutca örök élmény marad a résztvevőknek.

A másik csoport - már érettségizett gyakorló ápolók - 5 hét szakmai gyakorlatot töltött Kipfenbergben a SOLON Senioren-Dienste Idősek otthonában.  

Számukra ez az időszak a szakmai tapasztalatszerzésről szólt. A diákok két műszakban dolgoztak, szoros napirend szerint, német precizitással. Nem volt könnyű dolguk, de munkájukat a magyar idősotthonokban még nem igazán jellemző eszközök – pl.: emelő szerkezetek, egyszer használatos eszközök, mosdatást segítő lehetőségek - segítették. Megismerték a német idősgondozás területén alkalmazott ápolási folyamatokat, gyarapították németnyelv-tudásukat,  s beilleszkedtek egy közösségbe, az otthon ápolócsapatának tagjai lettek öt hétre. Ez utóbbit megkönnyítette, hogy magyar kollégákkal is találkoztak odakint.

Természetesen a kinti tartózkodás ideje alatt nekik is jutott idejük a környék megismerésére, kulturális programokra. A diákok jártak Regensburgban, Ingolstadtban, Eichstattban, az Audi múzeumában, húsvéti fesztiválon, bejárták Kipfenberget, megmászták Prunn várát.  

A diákok kellemes élményekkel tértek haza. A szakmai programok és a mindennapi tapasztalatok hatására nemcsak szociális érzékenységük, toleranciájuk erősödött, hanem az önbizalmuk, hivatástudatuk is.

A programban 20 diák és 8 pedagógus vett részt.

Pályázataink - ajánló

Online gyermekvédelem

Látogatók:

Mai:8
Tegnapi:38
Heti:46
Havi:397
2017.09.02-től összesen:30148


Aktuális látogatók száma: 12 fõ